Fördomar mot våra islandshästar

Ofta får man höra saker som inte är sant om vår ras av storhäst-människor. Att det bara är ponnier, går bara att lufsa runt med dem i skogen och att de är tråkiga. Har också hört att de tycker vi är lata som har våra hästar på lösdrift för att vi inte orkar ta hand om dem och att man slösar bort sin tid som satsar på islandshästarna.

998673_10151656907185138_751387764_n 1017108_10151656883270138_1737219760_n 1471080_10202468140401710_802165572_n

Jag tycker såklart det är tråkigt att höra om dessa fördomar. Det är inte många hästar i dess storlek som orkar bära fullvuxna karlar en hel dagstur. De är otroligt starka och visar sällan upp några tecken på svaghet. Alla som sysslar med islandshästar vet att det ska mycket till innan de visar att de har ont någonstans. De är gjorda för att leva ute på fjällen på Island där det blåser, haglar, regnar om vartannat, ibland allt inom loppet av en timme. Även om vi här i Sverige tar hand om våra kusar på ett annat sätt än på Island så kan man se att vi försöker göra det som är bäst för hästen. Jag tror på lösdrift och fri tillgång till mat och regelbunden motion.

Inte nog med att de så häftiga som de är så har de något inte många andra raser har, nämligen 5 gångarter. Känslan av att sväva fram i flygande pass eller riktigt häftig ökad tölt slår alla hinder i världen. Glädjen som uppstår efter ett bra ridpass där man lyckats få fram klockren tölt (vilket inte alltid är så lätt) samtidigt som hästen är arbetsvillig, uppmärksam och mjuk i sidorna kan göra min dag, flera dagar framöver. Jag vet att jag är lyckligt lottad som har den möjligheten, jag har tillgång till en häst som jag vet lär mig något varje gång och dess ägare som pushar och tror på mig. Som lånar ut sin häst till mig och litar på mig. Tack för det, jag är så glad att ni kom in i mitt liv. ♥

Därför ska det bli extra kul att imorgon få introducera denna värld för en av mina bästa vänner. Tror (är inte helt säker) att det kommer vara första gången hon sitter på en islandshäst då hon annars sysslar med hoppning och dressyr. Tror hon kommer bli lika förtjust i Vilda och hennes fina gångarter som jag är. Men det återstår att se :)

 

Annonser

2 kommentarer

  1. emma · januari 23, 2015

    dom kan allt mycket våra små hästar :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s