Täcke eller inte täcke?

Om man som jag är medlem i diverse diskussionsforum på Facebook kan inte dessa täckesdiskussioner undgått någon. Det värsta jag vet är folk som håller på att döma andra, för att de inte gör som dem. Var och en sköter sin häst på sitt sätt och så länge hästen är sund, lycklig och frisk tycker jag inte det spelar så stor roll hur man går tillväga.

Så hur gör jag?

Vilda går på lösdrift, i ur och skur. Då hon har en gammal skada sen hon varit unghäst har vi från veterinären fått tips om att täcka henne när det är kallt så hon aldrig behöver stå och spänna sig. Även B-vitamin, särskilt vid pälssättning och fällning. Hade inte denna patellan spökat på damen hade jag aldrig täckat henne då jag vill ha det så ”naturligt” som möjligt. Jag har sett Islandshästarna i sin naturliga miljö och aldrig sett en häst med täcke på Island, detta trots orkaner, snöstormar och vindbyar utan dess like. Deras päls är gjord för att klara kyla och isolerar dem inifrån. Många hästar kan se ut att frysa, men känner man inne vid huden är de varma och gosiga.

Jag tror att Vilda är glad för sitt täcke, särskilt när det var upp till -15 i vinter. Och eftersom hon har täcke kan jag klippa henne, hur mycket jag vill. Klippningen gör att jag kan motionera henne som vanligt, även när det är kallt utan att hon får svårighet med andning. Hon blir inte heller lika svettig då hon har ”lufthål”. Däremot är det kanske inte så snyggt att klippa hästen, men praktiskt då man slipper ”lugga” den vid knäppning av sadelgjorden!

IMG_4480

Vilda i sitt täcke från Horseware, finns en halsdel till som hon hade när det var som kallast! 

DSC_1150

Och såhär är hon klippt. Klippningen går bakom sadelgjorden och slutar där!

Annonser

2 kommentarer

  1. Mimmi · januari 26, 2016

    Man ska aldrig underskatta värme när de finns skador (nörden i mig pratar nu igen)! Som Leikan har sitt täcke över sin rygg, inte de tjockaste på marknaden, men ändå något, för att slippa spänningarna. Vilka kloka mattar vi är!

    • Natalie Eriksson · januari 26, 2016

      Väldigt kloka! Nu längtar vi till sommaren till hästar utan täcke, vinterpäls och termobyxor! <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s