Varför Islandshäst?

Mimmi bad mig skriva om varför jag började med islandhäst. Det är nog så enkelt som att mina kompisar började och jag fick blodad tand. När jag var liten hängde jag mycket utanför Osby hos mina kompisar som bodde på en bondgård som är en dröm för en djurtokig tjej som bor i stan. Där fanns ALLT! Kossor, kalvar, katter, hundar och till slut även hästar. De hade lärt känna Mattias och Lotta (som har Hesthava Islandshästar) och började rida där! Snart stog Tígull och Katína i en hage i Maglaröd och jag har älskat Tígull sen första gången jag såg honom! Helgerna bestod av att borsta och rida dessa två och under två somrar skickade mamma mig på ridläger dit!! Vilken grej – flera dagar med tjejer (och Svante) lika tokiga i hästar som vi var. I ett fotoalbum nånstans i Ledja har jag bilder från detta så jag kan visa er! Fick bland annat äran att rida deras fina avelshingst Almur frá Laekjamóti som jag mer än gärna hade haft en avkomma efter!

12644797_10153815203905138_7792522273691956114_nHär är i alla fall en bild på trion tillsammans med Tígull och Twister <3 

Sen kom tonåren och en massa annat. Höll på med hästar under stort sett hela tiden, även då  jag slutade på ridskolan. Dessvärre var det ingen där jag bodde som hade islandshästar jag fick rida utan jag fick rida travare (som kunde tölt/passa), fjording, quarter, welsh cob, halvblod och en hel radda med andra raser.

2011 snubblade jag över en annons på Blocket där en tjej behövde hjälp med sin islandshäst Jón så jag åkte dit och provade. Mysig häst med fin tölt, dock hur svårfångad som helst innan man byggt upp en relation till varandra. Kunde ta timmar att trötta ut honom och minns en specifik eftermiddag jag hållt på tills jag tröttnade och åkte hem.. utan att ha ridit. Inte hållbart och till slut tröttnade jag på detta!

381110_10150392554140138_1430057649_nJag och Jón!

2012 hittade jag en ny annons på Blocket om en annan islandshäst som behövde motioneras. Ägaren var skadad och kunde inte rida så ofta och behövde därmed avlastning. Detta var Snepill, en häst med tre gångarter. Vet att jag höll på ett tag att försöka töltsätta honom men tröttnade efter ett tag. Denna herre red jag tills att jag åkte till Island för att jobba. Till hösten var han såld, till en kvinna i Rödeby som nu gärna också vill ha hjälp med honom.. ;)

31539_10151273296045138_260635743_nSnepill

Min kärlek till denna ras har gjort att jag spenderat TRE somrar på Island!!! Och längtan blir aldrig mindre. Under dessa månader har jag ridit hästar jag blivit blixterförälskad i, hästar som varit helt okej, bångstyriga hästar och hästar jag velat göra korv av. Detta har lärt mig massor och gett mig en önskan av att jag också vill bo där. På en liten gård med hästarna utanför fönstret! I ett annat liv kanske…

IMG_0869Min fine Stígandi i Reykjadalur

Hösten 2013 la jag en förfrågan i en lokal hästgrupp på Facebook. Än idag är jag så innerligt tacksam att det var just Karin som svarade på min annons. Hon ägde en häst hon behövde hjälp med att rida. Denna häst är alltså Vilda och resten är väl historia.. ;) Fick inte bara möjligheten att rida en underbar häst (som jag nu äger) utan även en extra mamma, underbara stallkompisar och stöd och trygghet. Ibland vill livet en väl! <3

10352355_10152438235945138_9099598796483232794_n_DSC7542Min lilla boll!

Varför väljer jag att stanna i Islandshästvärlden då? 

Inte nog med att hästarna har världens bästa temperament, fem (!) gångarter att välja mellan och är så otroligt vackra så finns det fler fördelar och det är människorna som sysslar med samma ras. Vi peppar, hjälper till, lånar utrustning av varandra och vill varandra väl. På tävling önskar man varandra lycka till och menar det man säger! Så himla mysig bubbla och längtar redan tills jag och Vildan ska tävla nästa gång! =)

Annonser

2 kommentarer

  1. Helena · februari 2, 2016

    Kul läsning :)

  2. Elinor · februari 2, 2016

    Mkt härlig läsning 😍 Mitt❤️ Blev alldeles varmt ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s