SIF:s nya avelsregler

Stormar om svenska islandshästaveln just nu, då det gjordes drastiska regeländringar utan någon förvarning. Kan förstå att många blev lite paffa och irriterade då en del hingstar redan hade inbokade ston och vissa hade kollat ut en hingst som numera inte får betäcka, om den inte visas.

Det som har ändrats är alltså att en hingst MÅSTE avelsvisas för att kunna lösa licens (om den inte innehar högt BLUP). Detta för att se vad hingsten kan prestera. Det är däremot inget som behöver gå i arv hos avkommorna. Jag som äger ett sto skulle inte använda mig av en obedömd unghingst, då det är en chansning. Hade kanske varit annorlunda om jag haft många avelsston och kan chansa på en hingst varje år. Men i detta fallet är tanken att jag ska ha ETT föl undan mitt sto då jag tycker hon är så sjuhelvetes rolig att rida vilket de flesta verkar hålla med om som suttit på henne. Hon har en helt okej exteriör och lätthet för alla gångarter. Gångarterna är rena och med mycket fint kliv! Sen att hon har en rolig färg att avla på är också lite spännande.. Så att välja en häst som visat upp trevliga gångarter, lynne och byggnad tycker inte jag är särskilt mycket begärt. Kanske gör det också att fler hingstar faktiskt kommer till avelsvisningen och att trädgårdsaveln minskar! ;-D

Den andra ändringen är att de har sänkt sto-avgiften på bedömda ston från 400 kronor till 250 kronor. Däremot straffat obedömda ston och höjt kostnaden för dessa till 1000 kronor. Denna ökningen är kanske inte det bäst de gjort men för mig som börjar med ett föl känns det inte som någon katastrof. Det jag tycker de borde ha gjort är att behålla den gamla avgiften för obedömda och sänka för bedömda. Det krävs ingen förstaklass-bedömning utan här är det också att den har visat upp sig både exteriör-och ridmässigt. Detta tror jag kommer peppa fler att visa sina ston som de tror på. Hur jag känner med Vilda på den punkten kommer jag ta upp i ett annat inlägg.. ;)

12031422_1692427047664161_5816815635580947548_o 12540712_1692426454330887_4045779898985427634_n12524088_1692429324330600_1381480402416421532_nFoto: Melina Svendén

Detta är Saer från Gröna Gången. Vilda var fyra månader gången med honom innan hon kastade i höstas. Jättetråkigt då jag vet att fölis hade blivit en intressant individ! Däremot har ägaren, Malin Lande, varit så snäll och sagt att vi är välkomna vilket år vi vill igen. Siktar på 2017 men vi får se när vi entrar Skälleryd igen!

Annars tycker jag Karin Gunnarsson satte hammaren på spiken gällande detta ämnet, tryck HÄR för att gå in och läsa vad jag menar!
Trevlig söndag på er!

Annonser

2 kommentarer

  1. Malin · mars 1, 2016

    Jag äger ett halvsyskon till Saer, samma pappa 😊

    • Natalie Eriksson · mars 1, 2016

      Vad roligt! Alltid tyckt om Jarl, så att ha honom som farfar till framtida fölis ser jag fram emot :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s