Kurs för Niels Lund Lindberg

Jag och Vildan var iväg i helgen på kurs för Niels Lund Lindberg uppe hos Fia tillsammans med mysigaste gänget. Redan innan jag kom dit visste jag på ett ungefär vad jag ville att vi skulle öva på: bärighet, få med bakkärran och reslighet. I och med att skritten är hennes svagaste gångart (som det ser ut just nu) var det främst den vi övade på.

Första passet var katastrofalt, Vildan gillade inte mina nya kommandon och visade upp sin vilda sida.. Backade in i staket, viftade med huvudet och försökte ta bettet. Här introducerade vi den höga formen för henne och att hon skulle kunna arbete i den även i skritt (eftersom det är där hon går i tölten). Fick order att höja mina händer och korta tyglarna massa för att göra det tydligt för henne. Höjde jag händerna skulle hennes huvud följa med upp och sänkte jag dem skulle hon följa med mig dit. Var det vi övade på den största delen av passet. Kände mig aningen kass och som att vi hade en låång väg att gå.

13225009_577066782453003_1148387256_o 13234990_1213551651989290_922469830_o 13242099_1213552058655916_583332761_o 13230724_1213551408655981_1704889939_o 13234790_577066809119667_1540448094_o

Andra passet däremot gick bättre. Vi fick med oss bakkärran, hon höjde sig och blev resligare (och högre) och accepterade både kortare tyglar och förändringar i formen som jag gjorde. När jag höjde händerna följde hon med mig upp och när jag sänkte dem och lutade mig lite lätt fram kom hon ner i en finare form. Vi provade även i tölt och där töltade vi varv efter varv runt Niels i helt ren form. Den var ren eftersom hon fick med sig hela kroppen och bar sig själv bättre vilket gjorde att bakkärran var med. Jag var så himla nöjd med min häst som visade att så fort jag gör rätt, gör hon det med. Under detta passet övade vi på tempoväxlingar, främst i skritt och trav men även i tölt. Vilda ville gärna gå över i tölt så fort jag tog och kortade tyglarna i traven och så fort hon gjorde det stannade vi och började om från början. Så gjorde vi varje gång hon gjorde något som inte var planerat för att visa att det lönar sig att göra rätt.

Niels lärde oss även att det finns tre olika typer av skritt – samlad skritt, arbetsskritt och mellantempo skritt. Vi övade på att göra tempoväxlingar i skritt och med många halter. Att hon skulle gå in i halten med hela kroppen och inte göra det för att det blir motstånd – då hon blir lång och obärig.

Tredje passet var nog vårt bästa. Niels frågade när vi började vad jag ville öva på och jag svarade att jag ville känna när det var rätt och när jag gjorde rätt så det gjorde vi. Detta så jag enkelt kan träna vidare hemma innan Niels får tygla oss igen. Och under passet trillade det ner poletter och jag vet nu hur jag ska göra i fortsättningen, att inte låta henne bli låg och lång utan hela kroppen ska med. Vi övade på samlingar och ökningar i både skritt och tölt. I tölten var det så häftigt att jag enkelt med sätet kunde få henne att gå från mellantempo tölt till samlad tölt.

DSC_0288 DSC_0335

I klippet ovan ser ni hur vi övar på att gå från samlad tölt till mellantempo. Så häftigt att känna skillnaden!

Kommentarer: Vilda väljer gärna tölt vilket är ett angenämnt problem, en häst som gör rätt om du gör rätt.

Det bästa med Niels: slutar inte när tiden är slut utan när han tycker att ekipagen uppnått det som skulle uppnås med lektionen. Han är förstående och använder sig av enkla övningar för att få ryttare att häst att utvecklas. Sen är han himla trevlig och ett bra sinne för humor! ;-D

Min motivation steg rakt upp och hoppas på att även vår utveckling gör det. Så himla glad för min häst och inser nu vilket kap och vilken läromästare hon är. Även om vi har en lång väg till 8,10 i GDB har vi ju ett mål och det gör inte mig något att det kommer ta oss något/några år att komma dit. Under tiden kommer vi ha kul ihop, träna och tävla så mycket vi kan och njuta av varandras sällskap. Och som det ser ut just nu kommer vi få tillökning nästa år av en fölis, bara pappahästen levererar på bedömningen om två veckor. Vi håller tummar och hovar att det går som vi önskar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s