Färgavel, hiss eller diss?

Så, låt oss prata om det här fenomenet kallat färgavel. Allt för ofta ser jag inlägg där folk vill köpa en häst (ofta för småsummor som 20 000) som ska ha fina gångarter, bra psyke och gärna i en fin färg.

Det här med ”fin” färg går ju att diskutera. Jag själv som äger en svartskäck tycker såklart att det är fint, men hade inte Vilda haft den färgen hade hon varit precis lika fin ändå. Hade jag inte köpt henne utan en annan häst som jag fallit för är inte färgen något jag lagt mest fokus på, utan med all säkerhet hade jag ägt en röd häst. Däremot finns det färger jag tycker är extra fina, så som gulbrun, silverbrun, brunblack för att ge några exempel men inget av dessa hade gett extra plus inför ett hästköp om jag inte fallit för hästen (antingen ridmässigt eller baserat på stamtavla och rörelser utan ryttare på ryggen). Det viktigaste i ett hästköp/avel är att man får något man själv är ute efter.

img_4774
(Här kan ni se ett tydligt på att färgen styr hela intresset hos denna personen. Varken blupen eller stamtavlan är viktig.)

Jag säger inte att jag vill avla VM-hästar men jag vill ändå använda bra hingstar. Eftersom det inte  blev något föl som kommer nu i år heller (surprise surprise, någon gång var jag tvungen att gå ut med det) så kommer jag behålla Vilda som ridhäst ett bra tag framöver. En roligare häst med kapacitet som passar mig blir nog svår att hitta. Lika lycklig på den där ryggen varje gång jag sitter upp. Så åter till aveln.. ser ingen anledning till att använda medelmåttiga hingstar om det finns något annat (om än dyrare) man hellre skulle vilja betäcka med. Nästa gång Vilda åker till hingst kommer det nog vara Vaki då han är en stor favorit. Rökkvi skulle jag gärna också betäckt med men inavelskoefficienten är något för hög där.. tyvärr! Varför inte satsa stort om det är en trevlig ridhäst man vill få fram. Har jag tur blir det en rödskäck som kommer ut, men troligtvis en ”tråkig” fux. Men med fint lynne och bra gångarter.

Därför kan jag bli lite irriterad på människor som ska ge sig på att börja avla och deras enda kritie är att fölet ska få en fin eller rolig färg. För att kunna vara säker på vad som kommer ut kan man välja att använda sig av hästar som är homozygota av något slag. De jag vet finns är hingstar homozygota för svart (kan inte ge röda avkommor), skäck och gult (ger alltid gult i någon variant). Och visst, fölet får en fin färg men kanske inte mycket mer än så. Vill man ha en häst som har lätt för samtliga gångarter, bra lynne och fin exteriör kanske man borde tänka ett steg längre. Många gårdar på Island får ofta bara ”tråkiga” färger så som röd och svart, men det ligger ett arbete bakom aveln och de hästarna visar sig prestera på hög nivå sen.


Att jag letar en häst till tror jag inte många har undgått, däremot har jag inte hittat någon som känns HELT rätt. Har ögonen på några ungston på Island som jag kan få till ett bra pris men den dyra exportkostnaden gör att de kommer kosta lika mycket totalt som en bra välstammad unghäst som finns här i Sverige, då minus den tråkiga eksemrisken. Ett sto jag haft ögonen på är efter Poralfur fra Prestbae och är gulbrun och rör sig väldigt fint. Kollade bara lite spontant på vad som skulle komma ut om jag betäckte henne med Dagfari fra Saudarkroki och fölet hade kunnat få väldigt ovanliga färgkombinationer och dessutom chans till splash! Däremot hade inte det varit anledningen till att jag använt den hingsten utan det är till stor del för att han är efter Hrodur och hans egna fina bedömning där han har 8.46 i rid och 8.15 i exteriör. Andra hingstar som hade varit aktuella OM jag hade bestämt mig för att betäcka innan är såklart Hrodur själv, Ómur, Klerkur med flera!


Fina Dagfari

Men jag står fortfarande bakom uttrycket att en bra häst har ingen färg. De hästar jag oftast fastnat för brukar tendera att ha en ”tråkig” färg, men det spelar inte så stor roll om ridupplevelsen är fantastisk ;-D

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s