Fyrgångare VS. femgångare

När jag letade efter en till häst (letandet började långt innan jag tog bort Vilda) så var ett av kraven att det skulle vara en femgångare. Jag ville nämligen KUNNA tävla pass och femgång om jag VILLE. Men som alla säkert vet så gick det sådär med att köpa en femgångare då det står en stark fyrgångare i Bastasjö med mitt namn på.

Och vet ni? Jag är så himla glad för det. Igår när jag jag var ute på en runda och gav kommando för tölt blev jag så glad när hon kommer fram i en helt taktren tölt i olika tempon. Det är en av de stora fördelarna med en fyrgångare – alla gångarter är renare och mer separerade. Hennes skritt har det jag alltid velat ha, traven är taktren och med bra sväv, tölten med fin takt och i olika tempon och galoppen är också fin. Och hon kan hålla den på en liten volt, vilket kan vara rätt svårt för en femgångare.

Det som är en nackdel med fyrgångarna är vid en eventuell visning. Då passanlaget helt saknas kan jag inte få mer än 5.0 för passen och det drar ner resten av bedömningen. Blir alltså mycket svårare för dem att komma över 8.0 som är gränsen till förstaklass. Däremot sa en vän till mig att det eventuell kommer komma en ändring där fyrgångare visas för sig och femgångare för sig. Bara att tacka och ta emot i så fall. Den andra nackdelen är att man inte förstår hur många fina fyrgångshingstar det finns förräns den dagen man själv har ett fyrgångssto som man planerar att betäcka (i framtiden). Eftersom jag är väldigt osugen på att få fram en tregångare (Islandshäst utan tölt) måste jag kombinera V med en femgångshingst. Och det är tur att det finns många fina sådana också!

Går i tankarna att visa henne redan i vår men tänker att jag tar det i ett annat inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s