I form?

Alltså igenkänningsfaktorn på denna bilden var så himla hög. Vet att jag inte är ensam om att fokusera på vart min häst huvud är, däremot är jag tacksam att jag på senare tid börjat inse att det finns andra kroppsdelar på hästen som också behöver jobba rätt. Ofta kommer jag på mig själv med att bara tänka på vart min häst har sitt huvud istället för att känna efter hur hon faktiskt känns. Klart att hon inte ska vara uppe och sväva bland molnen men det är hon aldrig heller utan hon ska bära sig själv på ett sätt som är skonsamt för henne. Jag vill att hon arbetar med hela kroppen och att kraften kommer från bakkärran. Det viktigaste är alltså inte hur mycket det bensprattlas framtill. Alltför ofta ser jag bilder där hästen lyfter fint framtill men där bakkärran inte verkar tillhöra samma häst.

Tycker Viveca på Svensk hästrehab skriver bra om detta i sitt inlägg: ”När hästen går i form har den en funktionell biomekanik för arbete på volt och med ryttare på ryggen. Nödvändiga muskelkedjor är aktiverade och det finns en obruten överlinje. Formen kan vara lång och låg eller samlad man ser oavsett att det finns kraft och styrka hela vägen från bakdelen fram till halsbasen mellan bogarna. Ryttaren har en jämn, fin kontakt med munnen och ska kunna variera mellan hög och låg form med bibehållen kraft från bakdelen.”

Har tyvärr inte så många ridbilder på mig och V men här är en där jag tycker att hon jobbar på fint i tölten. Hon har en obruten överlinje och jobbar på bra med bakdelen, där kraften kommer ifrån. Hon är o-viktad men lyfter ändå helt okej på fötterna. Har heller aldrig mycket i händerna när jag rider henne, vilket gör att vi slipper den där dragkampen.

Här jobbar hon i töm, utan ryttare på ryggen. Bra bakbensaktivitet (med stort övertramp) och en obruten överlinje. Nu kanske bruten överlinje låter märkligt men allt blir mer förståeligt om ni klickar in på Vivecas blogg som jag länkat.

Vad gör jag då för att min häst ska använda sin kropp på rätt sätt? V är inriden rätt från början vilket gör det hela mycket enklare för mig (svårare att förstöra hästen🙈). Jag använder equibandet (minst en gång/vecka) för att påminna henne om att använda rygg-och magmuskler, vill att hon ska bli stark som en liten oxe och så saknas det lite muskler just där också. Men Rom byggdes inte heller på en dag… Jag försöker få henne att jobba i en form som är bra för henne och så fort jag inte kräver något så får hon längre tyglar. Fortfarande kontakt men hon får möjligheten att jobba i en lägre form. Jag försöker dessutom att varva med jobb från hennes rygg med jobb från marken. Nyttigt att de får gå utan ryttare på ryggen och väldigt kul att se hur hon jobbar från första parkett. Min lilla arbetsmyra är alltid positiv till arbete och ställer upp på det mesta. Vare sig det är ute, i paddock, med eller utan ryttare!

Vad vill jag göra mer då? Jag hade gärna börjat jobba med fri med henne i paddocken. Då paddocken inte ligger granne med stallet blir det tyvärr (om det nu är tyvärr) att det blir väldigt lite paddock i vårt träningsschema. Jag är väldigt grön när det gäller att jobba fritt med hästen (hästen är lös och jobbar på kommando av mitt kroppsspråk) så när vädret lugnat ner sig tänkte jag be min fina vän Mimmi komma ut till oss för att introducera detta både för min häst och mig. Tror hon kommer tycka vi är rätt knasiga till en början, hehehe.. V då alltså, inte Mimmi!

Vill man läsa mer om equiband och vad som är skillnad mellan detta och andra inspänningar kan man göra det här. Viveca är väldigt klok och formulerar sig mycket bättre än vad jag gör! Så kika gärna in där.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s